VARİS
Özellikle bacaklardaki toplardamar duvarlarının elastikiyetinin bozulması suretiyle kan ileriye doğru hareket ettirilemiyor. Böylece varisler meydana geliyor. Vücutta kullanıldıktan sonra toksit maddelerle kirlenen kanı kalbe taşıyan damarlar olan toplardamarların, taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarlar genişliyor. Artık bir kese görünümü alıyor ve ciltte daha belirgin hale gelerek varis adı verilen hastalık ortaya çıkıyor.
Varis hamilelerin yanı sıra en çok ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde görülüyor. Bu meslekler arasında tezgahtarlık, kuaförlük ve hemşireler başı çekiyor. Çünkü ayakta duran insanlarda adale pompası çalışmadığı için varis oluşumu kolaylaşıyor. Adale pompası yürürken ileri geri hareket ettiğimizde kaslarımızın kasılıp arasından geçen damarları sıkarak yukarı doğru hareket ettiriyor. Ancak bunun çalışmaması durumunda kirli kan yerçekimine de bağlı olarak ayaklarda birikiyor. Böylece çok şiddetli kramp tarzında ağrılar başlayarak varisler meydana geliyor.
Varisler yalnızca kadınlarda oluşmuyor. Erkeklerin bir kısmında da bu tip problemler görülebiliyor. Ancak kadınlar, varis hastalığını erkeklere göre 4 kat daha çok yaşıyorlar.
Varisler, ciltte mor, mavi, kalın ve sanki örümcek ağı biçimin de damarlarla kendini gösteriyor. Bu damarlara dokununca içlerinde kan olduğu rahatça anlaşılabiliyor. Varis ilerledikçe belirtilere çok şiddetli ağrılar, kramplar, bacaklarda yorgunluk, sıcaklık ve dolgunluk hissi de ekleniyor. Kimi zaman bu ağrılar o kadar şiddetli oluyor ki kişi adım atmakta bile güçlük çekiyor. Ancak dayanılmaz ağrılara ve hoş olmayan görüntülere sebep olan bu varisleri önlemek hiç de o kadar zor değil. Sadece bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.
Varis oluşumunu engellemek için özellikle bol bol yürüyüş yapılması gerekiyor. Çünkü yürüyüş kan dolaşımını hızlandırarak varis oluşumunu önlüyor.varise yakalanmamak için uzun süre oturmayı zaman zaman kalkıp dolaşmayı ve otururken bacak bacak üstüne atmamayı tavsiye edilir. Hatta otururken zaman zaman bacak hareketleri yapmak bile dolaşımı hızlandırarak varisi engellemede etkili oluyor. Bunun yanı sıra özellikle hamile kadınlarda uzun süre ayakta kalmak da varislere sebep olabiliyor. Tüm bu önlemlerin yanı sıra topuklu ayakkabıları giymemelerini, kilotlu basınç çoraplarını kullanmalarını ve sırt üstü yatmak yerine sol tarafa doğru yatmalarını öneriyor. Bunun için uzun süre ayakta kalınmamalı ve dinlenirken bacakları vücut düzleminden yüksekte tutulması gerekiyor. Uzandığınızda bacaklarınızın altına yastık koyarak bunu sağlayabilirsiniz.
Varis belirtileri
- Bacaklarda mor ve kırmızı renkte şiş damarların oluşması (bunlar kimi zaman bir örümcek ağını anımsatıyorlar)
- Bacaklarda ağrı
- Kramp
- Şişkinlik
- Sıcaklık hissi
Varis oluşumunda beslenmede büyük rol oynuyor. Bu yüzden bol bol su içilmesi ve fazla tuzlu yiyeceklerin tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü fazla yağlı ve tuzlu yiyeceklerle beslenmek damarların yapısını ve kan dolaşımını bozarak varisin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.
Varis hastalığında uygulanan tedavi yöntemleri
Skleroterapi
Mor ve kırmızı renkte olan ince damarların tedavisinde genellikle “Skleroterapi Yöntemi”uygulanıyor. Ancak bu tedavi ince çaplı (1mm'ye kadar)olan varislerde başarılı oluyor. Yöntem sırasında hastanın varisli damarlarının içine bir ilaç enjekte ediliyor. Ancak iğnenin ucu o kadar ince ki hastada hiç bir şekilde acı ve ağrı hissi uyandırmıyor. Bu damara verilen Skleroterapi ilacı toplar damar tabakasında iyileşmesine yol açarak varislerin yok olmasını sağlıyor.İşlem bir kaç dakika sürüyor. Yöntem uygulandıktan sonra hasta normal yaşantısına rahatlıkla devam edebiliyor. Yalnız sorunlu bölgeyi ilaç verdikten sonra bacağa bir günlük elastik bandaj takılıyor.İlk tedavise % 50-70 oranında başarı sağlanıyor. Fakat varis problemini çok ağır yaşayan hastalara bu işlemi ayda 2-3 kez tekrarlamak gerekebiliyor.
Lazer
Günümüzde pek çok hastalık için kullanılan lazer yöntemi,varisin tedavisinde de etkili oluyor.Lazer yöntemi özellikle 1mm'den daha az olan varisler için kullanılıyor.Bunlar zaten en ince varisler olarak değerlendiriliyor.Kırmızı renkli kılcal damar şeklinde kendilerini gösteriyorlar.Lazer yöntemi kırmızı renk tarafından tutulan ışıkları emiyor.Böylece kırmızı renkli damarların yok olmasını sağlıyor.Lazer uygulanırken hastaya hiçbir şekilde anestezi verilmiyor.Sadece işlem yapılacak bölgeyi uyuşturmak için küçük bir buz parçası ya da krem sürülüyor.Bu tip varisler lazer yöntemiyle genellikle 1-3 seansta tedavi edilebiliyor.Yöntem yaklaşık olarak 10 dakika sürüyor.Ancak bu süre varisin şiddetine göre uzayabiliyor.Lazer yöntemini uygulamak için genellikle kış mevsimi tercih ediliyor.