Akne Tedavisi

Akne toplumda en sık görülen cilt hastalıklarından biridir. Akne ciltteki yağ bezlerinin iltihabıdır. Ciltteki kıl follikülleri ve porlar (gözenekler) yağ bezleri ile ilişkilidir (sebace glandlarla). Bu bezler sebum yapar. Sebum yağ bezlerinin kanalları ile cilt yüzeyine atılır. Aşırı sebum üretimi ve ya aşırı epitel üretimi nedeniyle bu kanallarda tıkanıklık olursa propioni bacterium acnes denilen bakteri burada iltihaba neden olarak akneye neden olur. Akne lezyonları genellikle yüz, boyun, sırt, göğüs gibi yağ bezlerinin ve sebum üretiminin fazla olduğu bölgelerde sık görülür. Bu akneler önemli STRES kaynağı olabilir ve şiddetli akne, kalıcı skarlara (İZLERE) neden olabilir.

Aknenin nedeni nedir?

  1. Androgen denilen erkeklik hormonunun artması: bu artış hem erkek hem de bayanlarda puberte esnasında meydana gelir ve sebace glandların ve porların büyümesine ve daha çok sebum salgılamasına neden olur. 
  2. Genetik faktörler: bir çok çalışma göstermiştirki ailesinde akne öyküsü olan ergenlerde akne görülme oranı artmıştır. 
  3. İlaçlar: androgen, lityum içeren ilaçlar, doğum kontrol haplarını kesilmesi, yağlı kozmetik ürünler.
  4. Hamilelik.


Akneyi alevlendiren faktörler

  • Ergenlik dönemindeki hormon değişiklikleri ve genç bayanlarda mensturasyondan (adet döneminden) 2-7 gün önce başlayan hormon değişiklikleri.
  • Yağlı nemlendirici ve kozmetikler, yağlı tozlu ortamlarda çalışmak.
  • Sıkı başlık, gömlek yakası ve tayt.
  • Güçlü cilt temizleyicileri.
  • Stres

Akne hakkında yanlış bilinenler:

  1. Çikolata ve yağlı yiyeceklerin suçlanması : bu konuda çok az kanıt vardır.
  2. Akne cilt kirliliğidir: beyaz ve siyah komedonlar (noktalar) aşırı derecede yıkamakla uzaklaştırılamaz çünkü kir değildir. 


Kimlerde akne olur?
Genellikle adölesan ve gençlerin problemidir: % 80 i 11-30 yaş arasında görülür. Büyük bir kısmında 30 yaşına kadar bir şekilde iyileşir bazılarında 40-50 yaşına kadar devam edebilir. 

Tedavi seçenekleri

  • Antibiyotik
  • Vitamin A ( retinoid)
  • Diğer krem v.s. tropical tedaviler 
  • Işık tedavileri (lazerler) Ağızdan alınan veya sürülen ilaçların irritasyon dediğimiz ( hafif alerji, kızarıklık, cilt kuruluğu ) bir takım yan etkileri vardır. Akne tedavisi minimum 8 hafta olmalıdır dermatolog tarafından detaylı muayene edilip nedenler belirlendikten sonra kişiye özel tedavi planlanmalıdır. 

Lazer tedavileri Yan etkisinin daha az olması yağ bezleri ve porları küçültmesi ve akneye neden olan bakteriyi ( propioni bacterium acnes ) direk öldürmesi ve akne izlerini de tedavi etmesi nedeniyle daha üstün bir tedavi seçeneğidir. Haftada bir gün 8 hafta şeklinde planlanır, ağrısızdır. Bu konuda IPL, blue light, red light, fractionel lazerler kullanılır. Tedavi sırasında ağızdan alınan ilaçlara gerek duyulmaz. Yapılan bilimsel çalışmalarda akne lazerinin yağ bezlerini kalıcı şekilde küçülttüğü görülmüştür tedavi sonrasında aknenin tekrarlama olasılığı ilaç tedavilerine oranla çok daha düşüktür bu nedenle son yıllarda ilaç tedavilerine tercih edilmektedir. Sonuç olarak akne nedenleri ve sonuçları dermatolog tarafından değerlendirilmelidir. Nedenleri doğru tespit edilen tedavisi iyi planlanan aknede sonuç almamak imkansızdır.

ONLINE RANDEVU

Kliniğimizdeki uygulamalar ve yapılan işlemler ile ilgili bilgi ön görüşme için ücretsiz randevu talep edebilirsiniz.
Adınız
Telefon Numarası
E-mail Adresi
Talep edilen uygulama